UK
back Back
Services
back Back
Insights
back Back
About us

Anseendeindex Företag

I femton år har vi presenterat Anseendeindex Företag. Vi följer fler än 50 företag, bland dem våra största, mest välkända och medieintensiva företag samt ett antal spännande uppstickare och nischaktörer. 

SW_E_1700969126_1920x1080

Anseendeindex Företag 2024

Ett företags anseende handlar inte bara om den svenska allmänhetens tilltro till eller intryck. Det berättar också om vilken kvalitet och framgång svenskarna tillskriver företaget. Detta är 15:e årliga mätningen av företagens anseende. I år gör vi det under namnet Verian, tidigare hette vi Kantar Public och från början Sifo.

Ftg_2024

Ett gott anseende gör det helt enkelt lättare att bli lyssnad till. 

Årets resultat är stabilt med ett genomsnitt på samma nivå som tidigare år. De företag som tappar i anseende har alla en minskning som ligger inom felmarginalen. 

Händelser i omvärlden påverkar ofta resultatet, men jämfört med 2023 då matprisdebatten sammanföll med mätperioden, då elpriser och räntor länge varit på nyhetsagendan, finns ingen tydlig händelse som påverkar årets lista.

Toppen rycker ifrån

Systembolaget toppar även i år anseendeindex och det med ett ryck uppåt, till 84. Det ger stora nivåskillnader mellan företagen på pallplats. Hela 9 punkter mellan Systembolaget och Ikea (75), därefter 5 punkter ned till trean Scania (70) innan trängseln börjar bland de 13 företag som ligger mellan 58 och 64 i anseendeindex.

Gränsen för högt anseende ligger på 60, vilket i år utmärker ett dussin företag.

Avtrycket av det nya svenska

Allmänheten värderar det svenska högt, det konstaterade vi redan för tio år sedan. Gamla företag som Scania, Volvo, LKAB och Ericsson har generationers medvind i ryggen. De nyare svenska företagen har blandad framgång, Spotify landar på topp tio medan Klarna ligger på nedre anseende-halvan. 

Willys högst anseende i dagligvarubranschen

I fjol tappade ICA från topp tre till en plats utanför tiobästalistan. Även om resan nedåt har bromsat in har ICA aldrig legat så lågt som nu, och Willys ligger för första gången på ungefär samma anseende som ICA. 

Kritiken ger inte fullt avtryck på bankerna

Tre banker finns med bland dem som ökar mest i anseende, även om det är från låga värden. Det är tydligt att det inte biter på allmänheten med nyheter kring bankernas utdelningar, övervinster och ministerkritik för höga bolåneräntor.

Hör dig!

Vill ni veta mer om resultaten, diskutera dem, fråga om metoden – hör av er.  

KONTAKTA OSS


Tidigare rapporter

Här hittar du alla tidigare rapporter.

Äldre versioner av anseendeindex publicerades under våra tidigare namn, som Kantar Public, Kantar Sifo och TNS Sifo. Allt annat är lika.

Rapport: Anseendeindex Företag 2023

Rapport: Anseendeindex Företag 2022

Rapport: Anseendeindex Företag 2021

Rapport: Anseendeindex Företag 2020

Rapport: Anseendeindex Företag 2019

Rapport: Anseendeindex Företag 2018

Rapport: Anseendeindex Företag 2017

Rapport: Anseendeindex Företag 2016

Rapport: Anseendeindex Företag 2015

Rapport: Anseendeindex Företag 2014

Anseendet ur specifika vinklar

Anseendeindex ger oss stora möjligheter att se hur ert anseende påverkas ur olika perspektiv. Hållbarhet och hur ni upplevs som arbetsgivare är två av dem. Dessa rapporter hittar du här.

Rapport: Arbetsgivarindex
Företag 2023

Rapport: Hållbarhetsindex
Företag 2023

Rapport: Klimatindex Företag 2022

Vårt perspektiv

Här får du regelbundna uppdateringar om aktuella samhällsfrågor, med fakta och insikter från oss.

Fyll i dina uppgifter om du vill du att vi håller dig uppdaterad med liknande insikter, direkt till din mejl.

Du kan avsluta prenumerationen när du vill.