UK
back Back
Services
back Back
Insights
back Back
About us

Stödet för svenskt Nato-medlemskap minskar

Allt fler är osäkra kring ett svenskt medlemskap i Nato. Under hösten har stödet minskat signifikant.

SW_E_75455489_1920x1080

Under hösten har svenskarnas stöd för ett medlemskap i Nato minskat från 65% i juli till 57% i november. Den stora förändringen är framför allt att de osäkra blir fler. Det presenterade TV4 idag, baserat på vår undersökning.

- Två faktorer som kan ha påverkat stödet är dels de många turerna runt godkännandet av Sverige som medlem, dels den medieskugga som drabbat kriget i Ukraina i och med konflikten i Gaza, säger Per Söderpalm, opinionsansvarig på Verian*.

I TV4-inslaget resonerar Niklas Eklund, professor i statsvetenskap vid Umeå University, kring om inte allmänheten tröttnat på Nato-processen och börjar ställa sig frågor om vad det är för typ av organisation: "Hur kunde det vara så lätt för Finland att bli medlem medan vi blir hängande?"

Fortfarande är dock närmare 6 av 10 positiva till ett Nato-medlemskap.
- Intressant nog är skillnaden mellan ja och nej klart lägre bland de yngsta, 18-29 år, än i andra åldersgrupper, säger Verians Per Söderpalm.

* Verian var en gång Sifos samhällsundersökningar och hette senast Kantar Public. Allt annat är lika.

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes för TV4 av Verian den 14-17 november 2023, via Sifopanelen, en riksrepresentativ och slumpmässigt rekryterad onlinepanel. Totalt genomfördes 1067 intervjuer bland allmänheten, i spannet 18-79 år.  


Vårt perspektiv

Här får du regelbundna uppdateringar om aktuella samhällsfrågor, med fakta och insikter från oss.

This is the sixth year we have measured perceptions of women and men's equal suitability for leadership through our Reykjavik Index.

To be amongst the first to receive our latest Reykjavik Index for Leadership summary report, please provide your details here.